Høringssvar fra Århus Ungdommens Fællesråd

Høringssvar vedr. ny Politik for Borgerservice og Biblioteker 2024-2032, oktober 2023

“Vi er i ÅUF og i medlemsforeningerneoptagede af at skabe aktive unge medborgere. Denne vigtige målgruppe savner vi
fokus på i temaet ”Demokrati og dialog” på side 15. Vi foreslår, at børn og unges demokratiske dannelse og deltagelse skrives direkte ind som et mål i listen af ”vi vil..”.
Det vil give et stærkere udgangspunkt for samarbejder og partnerskaber mellembørne- og ungdomsforeningerne og bibliotekerne om det demokratiske engagement blandt børn og unge.”

Læs hele høringsvaret her


Høringssvar vedr. Planstrategi 2023 ”Netværk og nærvær”, juli 2023

“I ÅUF bakker vi op om, at Aarhus skal have et sammenhængende blå-grønt netværk, som skal give mulighed for friluftsoplevelser for alle byens borgere.
Mange foreninger benytter byens grønne områder til aktiviteter både på fast basis og ved særlige arrangementer. Det er derfor en vigtig forudsætning foret aktivt foreningsliv, at der er offentligt tilgængelige rekreative arealer. “

Læs hele høringssvaret her


Høringssvar vedr. Udviklingsplan for Kongelunden, juli 2023

“Vi ser i Kongelunden en helt unik mulighed for at skabe mere plads og flere faciliteter til børn og unges foreningsliv: Placeringen af Kongelundens
rekreative områder i nærhed til by- og boligområder er en stor fordel for byens børn og unge, som ofte er afhængige af at kunne gå, cykle eller tageoffentlig transport til deres fritidsaktiviteter.”

Læs hele høringssvaret her 


Høringssvar vedr. Fornyelse af børne- og ungepolitikken, maj 2023

“ÅUF er klar til at samarbejde om at styrke børn og unges demokratiske dannelse, fritidsliv og generelle trivsel. Vi håber, at politikken kan blive en løftestang for mere samarbejde på tværs af kommunens afdelinger og civilsamfundet om børn og unges trivsel.”

Læs hele høringssvaret her 


Høringssvar vedr. Sparekatalog for Kultur og Borgerservice, 22. november 2022

“Vi har fået input fra ungdomsforeninger, der er bekymrede for, at det nye gebyr kan betyde, at de er nødt til at tage brugerbetaling for arrangementer, der før var gratis, og hæve kontingentet for medlemmerne. Begge dele vil særligt ramme de børn og unge, der kommer fra økonomisk udsatte familier. Der er også en bekymring for, at de nye gebyrer vil gøre det sværere i stedet for nemmere at være frivillig i de foreninger, der bliver ramt – hvilket strider imod målet i den nye fritidspolitik om, at det skal være attraktivt og meningsfuldt at være frivillig i Aarhus.” 

Læs hele høringssvaret her


Høringssvar vedr. Sparekatalog for Børn og Unge, 07. november 2022

“Set fra vores foreningsperspektiv er vi særligt bekymrede over de besparelser, som mindsker muligheden for at samarbejde på tværs af skole, klub, sfo og eksterne aktører som netop foreninger eller kulturinstitutioner. Vi har en ambition om at få flere ’foreningsuvante’ børn og unge med i foreningernes fællesskab, fordi det skaber øget trivsel og demokratisk dannelse. For at dette kan lykkes er der behov for samarbejde mellem alle de aktører, der spiller vigtige roller i børn og unges liv – herunder skole, klub og SFO, hvor børn og unge tilbringer en stor del af deres tid. “

Læs hele høringssvaret her


Høringssvar vedr. Politik for bykvalitet og arkitektur, 15. august 2022

“I Århus Ungdommens Fællesråd ved vi, hvor vigtigt det er, at foreningsaktiviteter tænkes ind i byudviklingen fra start. Alternativet er ofte, at foreningerne har svært ved at finde egnede lokaler og plads til udendørs aktiviteter. For børn og unge er det ekstremt vigtigt, at forenings- og fritidsaktiviteter er geografisk nære, da børn og unge ikke er så mobile som andre borgere, der fx selv kan tage bilen eller offentlig transport.”

Læs hele høringssvaret her


Høringssvar vedr. Sports- og fritidspolitik 2022-2025, november 2021

”Vi vil gerne rose, at interesseorganisationerne og foreningerne er blevet involveret i processen. Både webinar, dialogvandringer og bilaterale møder har givet værdifuld viden, som vi også tager med i vores arbejde i ÅUF.

Vi synes, der er meget vundet ved at bygge videre på tidligere politikkers indsatsområder, men ser samtidig, at behovet for udvikling og forandring behandles seriøst med temaerne i den kommende politik.

ÅUF ønsker en fritidspolitik, der bidrager til udviklingen af medborgerskab, demokrati og fællesskab blandt børn og unge”

Læs hele høringssvaret her


Høringssvar vedr. helhedsplanen for Banegårdskvarteret, august 2021

Med planerne om et helt nyt kvarter i midten af Aarhus ser vi i ÅUF en unik mulighed for at behovet for faciliteter til foreningsaktiviteter kan tænkes med i udviklingen af området fra start, og dermed blive en integreret del af planerne for området. Vi har i de seneste år haft svært ved at hjælpe foreninger med at finde egnede faciliteter i centrum, og samtidig ser vi en stor fortætning i midtbyen og dermed også flere børn og unge, som efterspørger en aktiv fritid i et foreningsfællesskab.

ÅUF vil gerne hjælpe med at involvere relevante børne- og ungdomsforeninger i processen for implementeringen af nye fritidsaktiviteter i Banegårdskvarteret. Det kan både være eksisterende foreninger, som vil oprette nye aktiviteter i Banegårdskvarteret, eller nye foreninger, som ønsker at forankre deres arbejde i det spændende nye og centrale kvarter. Uanset om det er nye eller etablerede foreninger, så er det er vigtigt, at foreningslivet tænkes ind fra start, så der bliver plads til fx spejderaktiviteter, fællesspisning og mødesteder for unges politiske arbejde. Det er meget nemmere at finde synergier og samarbejdspotentiale, når foreningslivet tænkes med fra start.

Læs hele høringssvaret her


Høringssvar vedr. Oplandsudvalgets anbefalinger, maj 2021

”Vi mener, at Oplandsudvalget er kommet med en række fine anbefalinger, og tror på effekten af det store fokus på tværgående samarbejde mellem foreningsliv, fællesråd, forvaltning og byråd, som går igen mange steder i anbefalingerne. Vi ved fra arbejdet med børne- og ungdomsforeningerne i hele byen, at noget af det vigtigste for at have et velfungerende foreningsliv, der kan tilbyde gode fællesskaber til børn og unge, er, at der er gode faciliteter til at mødes, og at der er samarbejde på tværs lokalt, så børn og unge får kendskab til de forskellige foreningstilbud.

 Men det vil være vigtigt, at opgaverne med dels at etablere og drive mødesteder, dels at stå for tværgående kommunikation og dels at involvere borgere i lokalområdet ikke udelukkende bliver en opgave for de eksisterende foreninger og fællesråd. Det skal være en fælles opgave på tværs af foreninger, fællesråd og forvaltning. Her vil forvaltningens indsats med at skabe sammenhæng og samarbejde virkelig kunne give et stort afkast i form af stærke lokale foreninger og fællesskab.”

Læs hele høringssvaret her


Høringssvar vedr. ståsted for arbejdet med mental sundhed i Børn og Unge, maj 2021

”Forslaget om ”samarbejde med foreninger” bakker vi selvfølgelig op om. Skal potentialet realiseres er der dog behov for at blive langt mere konkret i beskrivelsen af både formål og indhold. Vi mener i ÅUF, at formålet bør være at få flere børn med i foreningslivet, sådan at flere oplever fællesskaberne her. Samarbejdet mellem skole/SFO/klub og foreninger bliver dermed en god vej til at skabe sammenhæng og bygge bro mellem Børn og Unges tilbud og foreningsfællesskaberne.”

Læs hele høringssvaret her


Høringssvar vedr. anbefalinger fra Opgaveudvalget for mindre psykisk sårbarhed, maj 2021

”Vi bakker i Århus Ungdommens Fællesråd fuldt ud op om anbefalingen, at ’Alle børn og unge skal have adgang til rummelige fysiske fællesskaber’. Det er også med stor glæde vi i anbefalingerne fra udvalget og udmøntningen af disse kan læse, at fritidsaktiviteter i foreningerne anerkendes som meningsfulde fællesskaber for børn og unge. Det er vi naturligvis meget enige i.

Vi oplever i ÅUF, at fællesskaberne i børne- og ungdomsforeningerne er gode og rummelige, og ser derfor en vigtigere opgave i at give flere børn og unge ind vej ind i foreningerne. For børn der ikke har været foreningsaktive fra en tidlig alder, eller hvor forældrene ikke er bekendt med foreningsliv, kan det kræve en hjælpende hånd at tage det første skridt og møde op til en foreningsaktivitet.”

Læs hele høringssvaret her

 


Høringssvar vedr. helhedsplanen for Hasle Centrum, april 2021

Uanset om det er nye eller etablerede foreninger, så er det vigtigt, at faciliteter til foreningsaktiviteter tænkes ind i planen, så der bliver plads til fx udendørs spejderaktiviteter, fællesspisning i sociale foreninger og mødesteder for unges politiske arbejde. Det er meget nemmere at opnå synergier og finde samarbejdspotentiale, når foreningslivet tænkes med fra start.

Det er essentielt for bydelens udvikling og borgernes ejerskab til det nye byområde, at der er mulighed for at involvere sig og få indflydelse på planlægningen. Som repræsentant for børne- og ungdomsforeningerne i kommunen vil vi gerne fortsat bidrage med netop dette perspektiv i det videre arbejde med helhedsplanen.

Læs hele høringssvaret her


Høringssvar til Den Sociale Bæredygtighedsplan, februar 2021

Det er med stor glæde vi i udkastet til Den Sociale Bæredygtighedsplan kan læse, at fritidsaktiviteter i foreningerne anerkendes som meningsfulde fællesskaber for børn og unge i afsnit 1.4. om ’Meningsfulde Fællesskaber’. Det kan vi kun bakke op om! Vi synes derfor også det er positivt, at ’ der arbejdes mere aktivt med fritidsaktiviteter som led i at sikre børn med særlige behov en bedre hverdag.’, som beskrevet i ’Initiativ 1.4.5: Fritidsaktiviteter som et aktiv’.

I initiativet beskrives, at kommunen som supplement til fritidspasset vil arbejde på at reservere pladser i foreningerne specielt til børn med særlige behov. Det tror vi kan være en fin ide, men langt fra tilstrækkelig, hvis målet er at flere børn med særlige behov bliver en del af et foreningsfællesskab. Skal det lykkes, er der en række andre udfordringer, som skal overkommes – både hos foreningerne og hos de udsatte børn og unge.

Læs hele høringssvaret her


Høringssvar vedr. ny fritidspædagogisk vision for SFO, december 2020

Vi er i Århus Ungdommens Fællesråd (ÅUF) glade for invitationen til at bidrage til den nye fritidspædagogiske vision for SFO. ÅUF repræsenterer 120 samfundsengagerende børne- og ungdomsforeninger, som gennem ugentlige aktiviteter skaber et mangfoldigt fritidsudbud for tusinder af børn og unge i Aarhus Kommune.

ÅUF bidrager gerne, når visionerne skal omsættes til virkelighed. Som repræsentant for børne- og ungdomsforeningerne i kommunen kan vi bringe netop dette perspektiv ind i det videre arbejde med den fritidspædagogiske vision for SFO-området.

Læs hele høringssvaret her


Høringssvar vedr. ny fritidspædagogisk vision for UngiAarhus, december 2020

Vi er optaget af, at visionen om at skabe en god sammenhæng – også bliver en sammenhæng til fritidslivet i børn og unges foreninger. Vi er derfor glade for, at foreningerne bliver nævnt som en aktør i samarbejdet om at skabe mening og sammenhæng i børn og unges liv. Vi tror, det er et godt
udgangspunkt for at få samarbejde sat på dagsorden, at det i afsnittet om samarbejde beskrives, at ”Vores udgangspunkt er, at UngiAarhus sjældent gør noget alene.”

Læs hele høringssvaret her


Høringssvar vedr. helhedsplanen Bedre by i Viby, november 2020

“Med planerne for en bedre og mere sammenhængende bydel med flere boligområder, ser vi i ÅUF et stort behov for, at faciliteter til foreningsaktiviteter tænkes med som en integreret del af udviklingen af området. Vi bakker derfor op om tiltagene beskrevet i afsnittet ”Den favnende bydel”, hvor målet er at skabe rum for idræts- og fritidsfaciliteter, samt mødesteder for kulturelle og kreative aktiviteter. Det er klogt at stille krav om, at mødesteder og fritidsfaciliteter tænkes ind, når der skal bygges nyt eller bygges om – det gælder både udendørs og indendørs faciliteter. Fra ÅUF indgår vi meget gerne i en videre dialog om hvordan vi får skabt fritidsfaciliteter, der er egnede til aktiviteter i børne- og ungdomsforeningerne. ”

Læs hele høringssvaret her


Høringssvar til Kuturpolitik 2021-2024, november 2020

“Ud fra den definition af kultur, der lægges til grund for politikken, hvor kultur ses som en forudsætning og et fundament for velfærd, bliver de samfundsengagerende børne- og ungdomsforeninger en vigtig del af politikken. Vi bakker op om den kulturforståelse, hvor børne- og ungdomsforeningernes evne til at skabe demokratisk funderede, aktive medborgere ses som en forudsætning for et velfungerende, kulturrigt samfund. ”

Læs hele høringssvaret her


Høringssvar vedr. Klimastrategi 2030, Klimahandlingsplanen 2021-2024 og tilhørende indsatskatalog, november 2020

Vi er i Århus Ungdommens Fællesråd (ÅUF) glade for at kunne bidrage til debatten om Klimastrategi 2030, Klimahandlingsplan 2021-2024 og det tilhørende indsatskatalog gennem denne åbne høring. ÅUF vil som fællesrepræsentant for 120 samfundsengagerende børne- og ungdomsforeninger gerne sætte fokus på, at foreningslivet kan bidrage til løsningen af klimakrisen lokalt i Aarhus gennem foreningernes indsats for at gøre børn og unge til aktive medborgere.

Læs hele høringssvaret her


Høringssvar vedr. overdækning og nyt bykvarter over banegraven, september 2020

Vi er i Århus Ungdommens Fællesråd (ÅUF) glade for at kunne bidrage til debatten om banegraven som en del af Banegårdskvarteret igennem denne åbne høring. ÅUF er som fællesrepræsentant for 120 samfundsengagerende børne- og ungdomsforeninger optaget af, at der i nye by- og boligområder skabes plads og gode rammer for et aktivt forenings- og fritidsliv for børn og unge.

Læs hele høringssvaret her


Høringssvar vedrørende videreførelse af det temabaserede tilsyn på folkeoplysningsområdet, maj 2020

ÅUF mener, at det idebestemte foreningsliv er en hjørnesten i den danske, demokratiske kultur. Foreningerne drives af frivillige ildsjæle, men der er behov for penge til lokaler, aktiviteter og ture, og for rådgivning og uddannelsesmuligheder for de frivillige foreningsledere. Derfor er Aarhus kommunes tilskud til aktiviteter og lokaler, de gratis kurser, og samarbejdet med  interesseorganisationerne vigtige forudsætninger for det velfungerende foreningsliv, vi har i kommunen i dag.

Al omgang med kommunale midler skal selvsagt foregå med stor ordentlighed og respekt for fællesskabets penge. Netop derfor er der allerede i dag klart definerende regler for tilskud, som foreningerne skal følge.

Læs hele høringssvaret her


Høringssvar vedrørende udviklingsplanen for Bispehaven, marts 2020

ÅUF vil gerne rose, at der i aftalen med Østjysk Bolig, som udviklingsplanen tager afsæt i, er indtænkt etablering af møde- og aktivitetsfaciliteter samt udearealer til fritids- og idrætsliv. Med målet om at ”tiltrække nye beboergrupper, herunder særligt børnefamilier til området”, er det essentielt, at børn og unges fritids- og foreningsliv spiller en væsentlig rolle i udviklingsplanen. Heldigvis findes der allerede foreninger, som tilbyder aktiviteter og fællesskab hver uge i området. ÅUF anbefaler, at planlægningen af nye faciliteter og udeområder sker i tæt dialog med de foreninger.

Læs hele høringssvaret her


Høringssvar vedrørende Eventstrategi 2020-2025, april 2020

Vi vil fra Århus Ungdommens Fællesråd (ÅUF) gerne bidrage til høringen af Eventstrategi 2020-2025. ÅUF er som fællesrepræsentant for 120 samfundsengagerende børne- og ungdomsforeninger optaget af, at Aarhus Kommune skaber gode rammer for foreningslivet for børn og unge.

Læs hele høringssvaret her


Høringssvar vedrørende Sydhavnen – et nyt byområde, marts 2020

Vi er i Århus Ungdommens Fællesråd (ÅUF) glade for at kunne bidrage til debatten om Sydhavnen – et nyt byområde. ÅUF er som fællesrepræsentant for 120 samfundsengagerende børne- og ungdomsforeninger optaget af, at Aarhus Kommune skaber gode rammer for et aktivt forenings- og fritidsliv for børn og unge, når nye byområder planlægges.

Læs hele høringssvaret her


Høringssvar til Helhedsplan 2:0 for Nye og planlægning af Etape 2, marts 2020

Vi er i Århus Ungdommens Fællesråd (ÅUF) glade for at kunne bidrage til debatten om helhedsplan 2:0 for Nye. ÅUF er som fællesrepræsentant for 120 samfundsengagerende børne- og ungdomsforeninger optaget af, at Aarhus Kommune skaber gode rammer for et aktivt forenings- og fritidsliv for børn og unge, når nye bydele planlægges.

Læs hele høringssvaret her


Århus Ungdommens Fællesråds ønsker og drømme til Banegårdskvarteret, november 2019

Vi er i ÅUF glade for at kunne bidrage til debatten om Banegårdskvarteret igennem denne åbne høring. ÅUF er som fællesrepræsentant for 120 samfundsengagerende børne- og ungdomsforeninger optaget af, at der i nye by- og boligområder skabes plads og gode rammer for et aktivt forenings- og fritidsliv for børn og unge.

Læs hele kommentaren her


Høringssvar vedr. Aarhus Kommunes sundhedspolitik 2020-2024, november 2019

I ÅUF er vi specielt begejstrede over visionen i udkastet til en ny sundhedspolitik for Aarhus om at ”Alle skal have lige muligheder for at deltage i meningsfulde fællesskaber”, som vi ser som en vigtig løftestang for trivsel og livsglæde blandt alle borgere, og en anerkendelse af at foreningerne er relevante samarbejdspartnere på sundhedsområdet.

Læs hele høringssvaret her


Høringssvar vedr. de samlede anbefalinger fra det midlertidige §17.4 opgaveudvalg om sundhedsfremme i et 0-100 års perspektiv, august 2019

ÅUF bakker op om anbefalingernes fokus på værdien af et aktivt foreningsliv for børn og unges trivsel og livstilfredshed. ÅUF ser som fællesrepræsentant for 120 samfundsengagerende børne- og ungdomsforeninger selvsagt en stor værdi i det fællesskab og de aktiviteter, som foreningerne kan tilbyde. Vi er ikke i tvivl om, at lokale forpligtende fællesskaber for børn og unge kan spille en vigtig rolle i forebyggelsen af ensomhed, og med den rette indsats også kan hjælpe børn og unge ud af ensomhed.

Læs hele høringssvaret her


Høringssvar vedr. Planstrategi 2019 ”Klog vækst frem mod 2050”, august 2019

I ÅUF er vi glade for at se, at borgerne i Aarhus vurderer, at fritids- og foreningsliv er blandt de ti vigtigste faktorer for, at Aarhus er en attraktiv by. Vi tror også på, at for børn og unge er forenings- og fritidslivet endnu vigtigere. Derfor bør fritids- og foreningsliv spille en mere fremtrædende rolle i planstrategien.

Det kan ske ved at:
– Der sikres plads til foreningerne i nybyggerområder
– Byfortætning ikke sker på bekostning af fælles grønne områder
– Der skabes rammer for at bruge byrum og natur som offentlige mødesteder

Læs hele høringssvaret her


Høringssvar vedr. ny Politik for Borgerservice og Biblioteker 2019-2022, marts 2019

ÅUF bakker op om politikkens fokus på bibliotekerne som medborgercentre. For børne- og ungdomsforeningerne i ÅUF er det et vigtigt aktiv at kunne bruge bibliotekernes faciliteter til foreningsaktiviteter.

Læs hele høringssvaret her