ÅUFs strategi for 2025-2027
Strategiens 3 hovedindsatser
Tema 1: Få flere frivillige i foreningerne
Vi vil nå dette mål ved at:
- Indsamle og dele den viden, der findes om unges frivillige engagement. Vi vil give foreningerne indblik i, hvad der er vigtigt for, at unge har lyst til at engagere sig, og hvad der skal til for at de unge frivillige har lyst til at blive i foreningen. Vi vil også dele erfaringer om dette på tværs af medlemsforeningerne.
- Gøre det nemt at være frivillig. Vi vil arbejde for at mindske de administrative opgaver, så der bliver mere tid til alt det, der er sjovt og meningsfuldt. Vi vil også arbejde for, at foreningerne har gode faciliteter, så de frivillige let kan komme i gang med aktiviteterne.
- Samarbejde med relevante aktører i Aarhus om at invitere nye studerende med i foreningerne. Hvert år flytter mange unge til Aarhus for at starte på et studie. Vi vil lave en indsats for, at de bliver inviteret med i børne- og ungdomsforeningerne.
Tema 2: Styrke børn og unges demokratiske deltagelse
Vi vil nå dette mål ved at:
- Sætte fokus på, hvad vil det sige at være demokratisk organiseret som børne- og ungdomsforening, og øge viden om hvorfor det er vigtigt at organisere sig demokratisk som forening.
- Opfinde nye måder at styrke foreningsdemokratiet på, som gør det sjovt og konkret at arbejde med demokrati for og med børn og unge.
- Inspirere foreningerne til at arbejde med den gode trivsel i valgsituationer. Det vil vi, fordi det kan være en sårbar situation at stille op til et demokratisk valg, men det er også en forudsætning for demokratiet.
- Styrke børn og unges indflydelse i foreningerne såvel som i samfundet generelt. Det er et en del af ÅUFs formål at skabe samfundsengagement og trivsel blandt børn og unge, og vi mener at reel indflydelse i alle de sammenhænge, som børn og unge indgår i, er en forudsætning for at opnå dette.
Tema 3: Øge viden og færdigheder hos de frivillige i foreningerne
Vi vil nå dette mål ved at:
- Teste nye former for kurser, der kan foregå i foreningen. ÅUF har lang erfaring med at tilbyde kurser, men vi rammer ikke alle frivillige med de kursusformer vi allerede tilbyder. Derfor vil vi teste nye former for kurser, der afholdes for en gruppe af frivillige hos foreningen. Fx i form af online forløb, som foreningen kan bruge selv, eller det kan være on demand-kurser, som foreningerne kan tilgå, når behovet opstår.
- Styrke kommunikationen om uddannelser og kurser, så flere kender mulighederne i ÅUF. Vi ved at en af de største barrierer for at øge viden og færdigheder hos de frivillige er, at mange frivillige ikke kender til de tilbud, vi har om kurser og uddannelse for alle i foreningen.
- Dele konkrete ideer til at øge viden og færdigheder som en del af foreningsaktiviteterne. Det kan være viden om hvordan man kan uddanne ’værter’ i foreningerne, som har fokus på den gode velkomst til nye frivillige. Eller det kan være ideer til, hvordan man kan arbejde med føl-ordning i foreningen, så frivillige uddanner sig samtidig med at de er i gang med aktiviteterne.