ANLÆGSPULJEN
Puljen yder anlægstilskud til faciliteter, der anvendes til idræts-, fritids- eller outdooraktiviteter, til aktører på sport- og fritidsområdet hjemmehørende i Aarhus Kommune. Der kan ydes tilskud til anlægsprojekter som fx nyanlæg, ombygning, renovering, modernisering, energioptimering og projektudvikling.

Der ydes som udgangspunkt et tilskud på maksimalt 50 procent af anlægsudgiften. Til investeringer i energibesparende tiltag ydes efter konkret vurdering et tilskud på maksimalt 70 procent af anlægsudgiften.

Frist for at søge puljen er den 1. september hvert år, men det er muligt at søge om akut tilskud i forbindelse med eksempelvis vandskader og lignende.

Læs mere om anlægspuljen her.

LOKALETILSKUD
Ifølge folkeoplysningsloven skal kommunen give tilskud til de lokaler, som folkeoplysende foreninger bruger til deres aktiviteter for børn og unge under 25 år – hvad enten det er foreningernes egne eller lejede lokaler, haller eller lejrpladser.Den endelige beregning af en folkeoplysende forenings lokaletilskud sker på baggrund af foreningens godkendte udgifter til lokalerne, foreningens medlemstal og foreningens aktivitetstimer i lokalerne. Tilskuddet dækker i øjeblikket 69 procent af de godkendte udgifter, dog maksimum 124,25 kr. pr. aktivitetstime.

Har en folkeoplysende forening aktive medlemmer over 24 år, sættes tilskuddet forholdsmæssigt ned, så det svarer til disse medlemmers andel af det samlede antal aktive medlemmer. Nedsættelsen sker dog kun, hvis gruppen over 24 år udgør mindst 10 procent af foreningens aktive medlemmer. Aktive medlemmer er medlemmer, som betaler kontingent. Ledere, instruktører og bestyrelsesmedlemmer over 24 år tages ikke med i beregningen.

Der er ansøgningsfrist for nye ansøgninger den 1. april og den 1. oktober. For allerede godkendte lokaler er fristen 1. marts.

Læs mere om reglerne for Aarhus Kommunes lokaletilskud her.

DEN LOKALE UDVIKLINGSPULJE
Foreninger med idéer til nyskabende initiativer og projekter på fritids- og folkeoplysningsområdet kan søge tilskud fra Aarhus Kommunes Lokale Udviklingspulje. For at søge puljen er det et væsentligt element, at projektet har til formål at skabe aktiv deltagelse. Derudover lægger Aarhus Kommune vægt på, at projekterne:

  • Indebærer alternative samarbejdsformer eller inddrager nye alders- og befolkningsgrupper.
  • Har nytænkende elemente, eksempelvis inden for indhold, form, samarbejde eller deltagersammensætning.
  • Kan være katalysator for udvikling af den ansøgende forenings arbejde og aktiviteter.
  • Indeholder nytænkende eller udviklende elementer og ikke falder inden for øvrige tilskudsområder.
  • Har et omfang, så det vurderes at have generel betydning for fritidsområdet i Aarhus Kommune eller henvender sig til hele kommunen.

Det er et krav, at projektet er delvist egenfinansieret, og det er muligt at søge op til 50.000 kroner. Projekterne skal primært foregå i Aarhus Kommune og kan få støtte i op til maksimalt to år. Tanken er, at projekterne herefter kan indgå i en mere formel struktur i foreningsliv eller aftenskoleregi.

Den Lokale Udviklingspulje støtter ikke aktiviteter, som allerede er i gang. Derfor er det vigtigt at søge puljen, inden projektet bliver skudt i gang. Ansøgninger behandles løbende.

Du kan læse mere om Den Lokale Udviklingspulje og finde blanketter til udfyldelse her.

TILSKUD TIL LEDERUDDANNELSE
Foreninger kan hos kommunen søge om tilskud til uddannelse af instruktører og ledere til foreningens børne- og ungdomsarbejde. Kurserne skal have til formål at gøre deltagerne bedre til at varetage deres ledelsesrolle i foreningen. Støtten gives til godkendte foreningers aktive og ulønnede børne- og ungdomsledere, vis foreningsarbejde vedrører børn og unge under 25 år. Ansøgeren skal selv være fyldt 13 år.
Det er et krav, at kursuslængden per dag er minimum fire timer, og kommunen giver et tilskud på 75 procent af en maksimal kursus- og opholdsudgift på 300 kr. per døgn. Ansøgningen skal være Sport- & Fritidsforvaltningen i hænde senest otte dage før kursets begyndelse.

Spejdergrupper og FDF-kredse skal søge tilskud via Samrådet.

Læs mere om tilskud til lederuddannelse her.

UNGDOMSUDVEKSLINGER
Organisationer og andre aktører på ungdomsområdet kan få tilskud til at sende unge mellem 13 og 30 år af sted på udvekslingsophold i andre EU-lande via EUs Erasmus+.

Læs mere her.

ANDRE TILSKUDSORDNINGER
Det er ikke kun kommunen og EU, der giver tilskud til frivillige børne- og ungdomsforeninger. Herunder er eksempler på andre relevante tilskudsordninger:

JEM & FIX – “I FIXER – VI STØTTER”
For at hjælpe de foreninger, der har idéerne og gåpåmodet, men mangler pengene til materialerne, kører jem & fix konceptet “I fixer – vi støtter”. Her er det muligt at søge om materialer til foreningens gør-det-selv-projekt, I skal bare “fixe det selv”.
Der er mulighed for at søge om materialer for op til 50.000 kr. Jo mere realistisk behovet for støtte er, des større er chancen for, at projektet udvælges. jem & fix støtter projekter i alle størrelser og i alle dele af landet. Ansøgningsfrist: Løbende.

Læs mere om kampagnen og find ansøgningsskema her.


KULTURMINISTERIETS STØTTEORDNINGER

Kulturministeriet har en række puljer til folkeoplysende aktiviteter som foreningsliv, kunst og kultur. Det er Slots- & Kulturstyrelsen der administrerer puljerne.

 Læs mere her.


FRILUFTSRÅDET

Friluftsrådet bestyrer en pulje udlodningsmidler, som er rettet mod initiativer inden for friluftsliv og naturformidling i Danmark. Puljen har til formål at støtte op om, at alle mennesker får mulighed for et bredt og alsidig friluftsliv under hensyntagen til natur og miljø. Der kan søges tilskud til friluftsprojekter, naturformidling, faste anlæg, naturlegepladser og parker samt driftstilskud til landsdækkende natur- og friluftsorganisationer.

Læs mere på friluftsraadet.dk.