Bordtennisbord spreder glæde i ÅBU

Hvad er Særligt Dyrt Materiel?
En af ÅUF’s vigtige opgaver i årets løb, er uddeling af Særligt Dyrt Materiel-puljen. Puljens midler kan søges af alle medlemsforeninger til aktivitetsskabende formål. Hvad aktivitetsskabende betyder er en bred definition, men i Aarhus Valgmenigheds Børne- og Ungdomsarbejde var det et bordtennisbord der skulle til.

 

Hvad siger foreningen?
I ÅBU har vi fået glæde af Særligt Dyrt Materiel-puljen da vi købte bordtennisbord.
ÅBU betyder Aarhus Valgmenigheds Børne- og Ungdomsarbejde og vi er en selvstændig for børn og unge, som kommer for at være med i forskellige fællesskaber med jævnaldrende. Her er højt til loftet og plads til tro og refleksion, kreativitet og spræl. Mange af vores unge bliver frivillige ledere for en gruppe af de yngre børn eller teens. 

 

Bordtennisbordet bliver bl.a. flittigt brugt, når klubben ‘Frisbee’ for 10-13 årige mødes hver anden tirsdag.

 

Tobias på 12 giver tre grunde til at det er fedt at have bordet:
– Det er mega sjovt.
– Man kan spille være sammen med sine venner.
– Man får brugt sin energi og man får dyrket lidt sport.

 

Josva på 12(på billederne) siger:
‘Det er fedt at ha’ et bordtennisbord her i klubben, fordi det giver et afbræk fra alt det andet. Det gør, at man er sammen med sine venner på grund af at man ikke kan spille alene’.
December 2015

Kommunen og fonde donerer millioner til ambitiøst FDF-projekt

Det betaler sig at drømme stort. Sådan lyder konklusionen hos FDF Ellevang-Risskov, som har fået stor økonomisk opbakning til at forvandle en gammel barak i Lisbjerg Skov til et moderne natur- og friluftsværksted.  

Af Lea Laursen Pasgaard, ÅUF

På FDF Ellevang-Risskovs naturgrund i Lisbjerg Skov nord for Aarhus ligger en gammel, rød barak fra krigens tid. Siden 1955 har hytten dannet ramme om friluftslivet på stedet, men i de senere år har den stået tom og ubrugt hen på grund af dens faldefærdige tilstand. Men den tid er slut.

En projektgruppe med medlemmer fra FDF-kredsens bestyrelse har sammen med en række fagfolk skruet en projektbeskrivelse til et moderne og tidssvarende natur- og friluftsværksted sammen. Den idé har vakt begejstring hos kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad, som i slutningen af december 2015 valgte at donere en million kroner fra Aarhus Kommunes anlægspulje til projektet.

Beærede over støtten
”Vi er meget glade og ydmyge over, at de kan se værdien i det, vi laver. Vi skal nok levere på det,” lover Simon Kangas Larsen, som er kredsformand og projektleder.

Visionen for projektet er at gøre naturen tilgængelig for så mange som muligt. Med brug af enkle greb og materialer vil foreningen skabe et hus, hvor ude- og indeliv bliver integreret, så det er muligt for børn, unge, familier, seniorer og handicappede at få en naturoplevelse tæt på byen og alligevel tæt på naturen.

”Naturværkstedet skal være et sted, hvor man kan gå ind med gummistøvler. Hvor naturen kan tages ind, og børn og unge kan opleve naturen helt tæt på,” forklarer Simon Kangas Larsen.

Lang proces med mange involverede
De første spæde idéer til projektet opstod for to år siden, og mange forskellige mennesker har siden da været inde over processen. Bestyrelsen allierede sig tidligt i forløbet med en lokal arkitekt, som har lavet udførlige tegninger af det kommende friluftsværksted. Kredsen har trukket på erfaringer fra FDF’s landsforbund, og herudover er også ingeniører, lærere, forældre og den nærliggende kirke blevet inddraget.

A.P. Møller Fonden, Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary Fonden samt Friluftsrådet har doneret over halvanden million kroner til projektet, og med den seneste million fra Aarhus Kommune er kredsen nu sikker at kunne gøre naturværkstedet til virkelighed i en eller anden udstrækning.

Værkstedet bliver en realitet
”Et eller andet skal det nok blive til nu. Hvis alle vores drømme for stedet skal blive til noget, mangler vi en million mere, så vi er ikke helt i mål endnu. Men nu kan vi bruge vinteren til at få de sidste tilladelser og bruge de sidste skud, vi har i fondsbøssen,” siger Simon Kangas Larsen.

”Drømmen er, at værkstedet er klar i foråret 2017, men det er nok mere realistisk, at det bliver i efteråret,” tilføjer han.

I arbejdet med at opstøve fonde og andre muligheder for at økonomisk støtte var Simon Kangas Larsen også i kontakt med ÅUF’s sekretariat, som gjorde foreningen opmærksom på muligheden for at søge om penge fra netop kommunens anlægspulje.

”Det er et ambitiøst og gennemarbejdet projekt, som skaber værdi indad i foreningen. Samtidig formår kredsen med projektet også at tænke det omkringliggende samfund ind i naturværkstedet, så det får værdi for andre end blot kredsens egne medlemmer,” siger Thea P. Strand, sekretariatsleder ved ÅUF.

Hun opfordrer andre ÅUF-foreninger til at kontakte sekretariatet, hvis de har et projekt, som de ønsker input til, hvordan de kan finansiere.

”Vi står altid til rådighed med råd og vejledning til vores medlemmer. I ÅUF har vi overblikket over, hvilke muligheder der er for at søge økonomisk støtte i Aarhus Kommune, og vi kan dermed give vores foreninger en personlig vejledning, som de ikke får af Google,” siger Thea P. Strand.